Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Artige småfeil sjåfører kan gjøre

06En sjåførs hverdag består av mange ulike utfordringer og ofte må man improvisere. Noen ganger skjer det absurde ting som man i etterkant kan le av, og her kommer noen slike historier.

Det kan være utfordrende med hyppig bytte av busser. I et busselskap finnes det jo ofte mange ulike busser, av både typer og merker. Når man da har blitt vant til å kjøre én buss, kan det av og til bli forvirrende å plutselig bytte. En sjåfør kjørte en annen buss enn vanlig, og nærmet seg et busstopp med folk som ventet på bussen. På den bussen sjåføren vanligvis kjørte var det en knapp på gulvet sjåføren kunne trykke på for å dempe lyden på radioen, slik at ikke den forstyrret under billettering når passasjerene kom på. Sjåføren kom over bakketoppen, registrerte at det stod noen på holdeplassen, rullet inn mot busslomma og trykket på radiodemperen. Trodde sjåføren. I den aktuelle bussen hadde nemlig denne knappen kompressorhornfunksjon, og det lød en intens og skarp tåkelur fra bussen. Det vibrerte i bussbua, passasjerene som ventet på bussen hoppet i været og tviholdt i hverandre. De fikk hjertet i halsen og bakoversveis og ble raskt ordentlig våkne, dersom de ikke var det fra før.

Av og til må man finne provisoriske løsninger. En sjåfør kom inn i en buss som manglet stativ til å henge bussveska på. Derfor ble sjåførveska satt oppå dashbordet der den var innen rimelig grei rekkevidde, og sjåføren begynte å billettere. Halvveis ubevisst oppfattet sjåføren en mild suselyd, men gjorde seg ferdig med billetteringa. Da alle passasjerene hadde fått sine billetter og satt seg i bussen snudde sjåføren stolen for å begynne på turen, men det gikk ikke an å se gjennom frontruta. Hele ruta var full av såpeskum og to små stråler sendte fremdeles mer såpe samme vei. Forfjamset kunne sjåføren konstatere at bussveska var blitt satt oppå spyleknappen, derav den grundige innsåpinga av frontruta.

Det kan hende at ting står tåpelig plassert. En sjåfør var ferdig for dagen og skulle parkere bussen. Det stod en stige ut i fra veggen, av typen gammel jernstige. Sjåføren var ferdig på skiftet, og var ivrig etter å komme seg hjem for dagen. I slike tilfeller hender det at man kanskje gjør ting litt mer ugjennomtenkt og uforsiktig enn vanlig. Det vil helst gå godt, heter det jo, men ikke alltid. Sjåføren rygget forbi stigen, så det ut som, men plutselig kom det et fryktelig brak og da sjåføren engstelig gikk ut for å se, var enden av den gamle jernstigen tredd langt inn i busskarosseriet. Om bussen kunne reddes sier historien ingenting om, men man får i hvert fall håpe de sluttet å sette jernstiger i bussparkeringsområdet og at sjåføren tok seg ørlite bedre tid til å beregne neste gang bussen skulle parkeres.

Noen ganger kan man glemme bort enkelte detaljer, som for eksempel å dempe sin private mobiltelefon når man er ute og kjører. En munter sjåfør hadde som ringelyd på telefonen sin «Jeg kan en sang som går deg på nervene». Denne sjåføren var ute på tur en dag, med jakka si i hattehylla bak sjåførstolen. En dag hadde sjåføren glemt å skru av lyden på telefonen sin og noen så selvsagt sitt snitt til å ringe akkurat i denne situasjonen. Telefonen i jakka på hattehylla begynte å hyle og lage irriterende lyder. Sjåføren satt helt stille og latet som ingenting, og alle i bussen lurte på hvem sin telefon det var som aldri kunne holde kjeft. Denne sjåføren hadde ikke viderekoplet telefonen til noen telefonsvarer eller noe sånn, så telefonen lå faktisk ganske lenge og ringte. Så snart alle passasjerene hadde gått av, var det første sjåføren gjorde å sette telefonen på lydløs.

Det finnes jo også, utrolig nok, noen sjåfører som har meget alternative lyder som meldingslyd på sine mobiltelefoner. For eksempel spylyder. Det er jo selvsagt en sjanse å ta, da passasjerene faktisk kan bli kvalme av å høre på. Dessuten profileres man ikke som en veldig seriøs sjåfør dersom man står og prater med en passasjer, og plutselig spyr det i lomma di.

Noen ganger kan det skje artige misforståelser. En sjåfør kjørte en minibuss da døra plutselig sluttet å virke. Et sted i indre bygder traff han en kollega som bare skulle kjøre posisjonskjøring tilbake, og de byttet derfor buss. Den andre sjåføren satte på dørkroken for å være sikker på at døra ikke plutselig skulle åpne seg i fart, og kjørte den inn på verkstedet. Verkstedetmannen kikket på den i noen få minutter og utbrøt: «Er det mulig!? Kjør den ut!» Han ristet på hodet, og sjåføren skjønte ikke helt hva som foregikk, men han parkerte bussen. Den andre sjåføren, som først hadde hatt problemer med døra, kom omsider tilbake fra turen sin og verkstedmannen ba han komme inn på kontoret sitt. Han så litt overgitt på ham og sa «Du må jo huske å ta av kroken på døra!». Det hersket litt forfjamselse helt til det kom frem at det var den andre sjåføren som hadde satt på kroken. Døra var altså ikke i orden, og bilen ble igjen tatt inn på verkstedet.

Det er fint å kjøre tom buss noen ganger, for da kan man skru opp lyden på radioen og kanskje synge med. En sjåfør gjorde nettopp dette en dag. Han satt og lente hånda si på billettmaskina og slappet av da han kjørte utover dalen. Plutselig la sjåføren merke til en rar lyd og kikket seg rundt for å se hvor den kom fra. Det var billettmaskina. Sjåføren hadde lagt hånda på «Enter»-knappen og dermed slått ut en lang remse med billetter. Sjåføren hikstet, stoppet bussen og begynte å makulere billetter for harde livet. Billettene måtte nemlig makuleres innen fem minutter, ellers var det ikke mulig lenger, og det ville bli minus i sjåførens veske. Alle billettene måtte jo stiftes sammen med sin tilsvarende makuleringsbekreftelse og legges i postkassa på sjåførrommet. Denne postkassa bulte etter at sjåføren hadde vært der.

Updated: 12. februar 2015 — 18:14

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme