Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Delte skift

12Mange bussjåfører synes delte skift er en kjedelig del av jobben. Tross alt er det ekstra masse kjøring i den tida skolen starter og slutter, og da blir det ofte en del dødtid for mange sjåfører midt på dagen. Noen ganger kan man ha opptil flere timer uten betaling midt på dagen. Pausene kan noen ganger være så lange at man etter hvert kan begynne å lure på om man etter såpass mange timer vil huske hvordan det egentlig er å kjøre buss. Men det gjør man stort sett, heldigvis.

Mange er veldig glad i jobben sin i sitt busselskap, og ville ikke byttet til tross for at denne jobben medfører delte skift og dødtid midt på dagen. I slike tilfeller kan det være lurt å heller gjøre det beste ut av situasjonen, og lage en kreativ oversikt over hva slags lure ting man kan bruke all den ekstratida til. I denne oppsummeringen burde det være noe som kunne passe for enhver. Så cheer up, alle som synes det er kjedelig med delt skift! Forslagene kommer i assortert rekkefølge.

 1. Prate med andre sjåfører. Dette trenger jo egentlig ikke å skrives, for det er jo en av de tingene folk allerede gjør i de lange pausene. Man kan like godt ta med punktet «å spise» også her, for det er jo også ganske innlysende. Og å drikke kaffe, selv om ikke alle sjåfører er storutøvere i den sporten.
 2. Gjøre opp veska. Det må jo gjøres innimellom, og bruker man delte skift til det, har man god tid til å sjekke at alt stemmer. Da unngår man at man må grovtelle pengene, satse på at det stemmer, skrible det på en oppgjørlapp i full fart, og i verste fall få feil resultat. I delte skift har man tid til å gjøre det ordentlig, ja, finne frem kuleramma.
 3. Surfe på nett. Hvis arbeidsplassen har en PC som virker, eller i hvert fall et trådløst nett, og man selv har en enhet man kan koble seg på nett med, så er jo surfing alltid et underholdende tidsfordriv, om enn kanskje ikke alltid like nyttig.
 4. Papirarbeid. Dersom man har med sin egen pc eller «pædd» på jobb kan man jo gjøre ufattelig mye nyttig som frigjør fritid hjemme. Man kan lese og svare på epost, skrive timelister, lage huskelister, ta viktige telefoner, betale regninger osv osv. Kom ikke her å si at delte skift ikke kan være nyttig.
 5. Ta andre busser rundt forbi med frikortet. Hvis pausa er ekstra lang, eller bussturene man blir med på er forholdsvis korte så kan dette være en idé. På den andre siden, er det imidlertid ikke sikkert at man har lyst til å være passasjer på en buss når man resten av dagen kjører buss selv. Noen ganger kan det likevel være bedre enn å stirre i veggen, dersom det er det eneste alternativet man kommer på.
 6. Dra hjem. En eksklusiv mulighet for de som bor i nærheten av stasjoneringsstedet. Da har man i hvert fall mange muligheter til å gjøre nyttige og fornuftige ting, som for eksempel husarbeid. Eller på den andre siden kan det muligens være grunnen til at mange sjåfører ikke drar hjem, selv om de bor i umiddelbar nærhet.
 7. Ta en spasertur eller sykkeltur. Et flott og sunt alternativ. Ta med sjåførene i nærheten ut på tur, så slår man elegant sammen punkt 7 og punkt 1.
 8. Lese. Det er mange ting man kan lese. Avisa, bøker, skiftplanen, sjåførhåndboka, ja, you name it! Tiden går fort hvis man har en god bok med seg, og den kan man også ha med seg i bussen og dra frem i kjedelige reguleringstider og sånn. Skiftplanen er muligens ikke fullt så underholdene, om enn nyttig.
 9. Handle. Dra og handle ting man har bruk for (da kommer det i kategorien «nyttige ting»), eller ting man ikke egentlig hadde så bruk for (da kommer det mer over i kategorien «dyrt tidsfordriv»).
 10. Rydde i posthylla. Hver gang sjåførene kommer inn i bygget sitt, kan det være lurt å alltid sjekke posthylla mi, om det ligger noe der. Det er ikke så trivelig å ha fullt av usortert post i en stor haug der, og man kan vurdere å sette på et sånn klister som sier «Uadressert post, nei takk!». En dag lå det en bunke med noen slags reklamekort for busskort i en sjåførs hylle. Det er jo selvsagt romantisk å få busskortlapper i hylla, men denne sjåføren følte ikke helt at vedkommende hadde så veldig bruk for de, så de ble satt tilbake i hylla der det stod fullt av andre slike. Det var ikke så lenge før sjåføren observerte en kollega som gjorde det samme.
 11. Rydde i bussveska. I bussveska er det jo ikke bare penger. Det kan være masse papirarbeid der også. Makulerte billetter, ruteplaner, turnusplaner, telefonlister, oppgjørsbilag, busskort, vogløpslister og alt mulig annet rart. I tillegg kan det ligge objekter som desinfeksjon, tyggispakker og sånn som tar plass. Derfor kan det være lurt å sortere litt innimellom, og kaste det som ikke lenger er nødvendig å spare på.

Bussveska blir åpnet og lukket ganske mange ganger i løpet av en karriere, og selv om den er solid, så vil den etter hvert bli slitt. En sjåfør hadde en helt vanlig dag på bussen, helt til trykknappen til å åpne bussveska med plutselig knakk. Sjåføren måtte bruke andre spisse ting som tilfeldigvis befant seg i nærheten til å åpne den med, og dette kvalifiserte til at sjåføren fikk ny veske. Selv om denne veska heller ikke var splitter ny, så var sjåføren veldig fornøyd med sin nye bussveske. Den så mye nyere ut enn den gamle, og hadde vakrere farge innvendig. Den gamle var turkis inni, av alle mulige farger. Sjåføren måtte innarbeide en ny måte å henge den opp på, men når denne metoden bare var blitt rutine, så ble denne sjåførens arbeidshverdag et hakk bedre, og vedkommende følte seg mye mer moderne enn før.

Nuvel, tilbake til delte skift. Mottoet bør uansett være, når man har delte skift: Så lenge man ikke kan bli kvitt delte skift, så må man gjøre det beste ut av det. Dersom man ikke finner seg i delte skift, bør man enten slutte i jobben eller engasjere seg i fagforeningsarbeid som vil ha slutt på delte skiftf. For de andre er det ikke så dumt å være litt kreativ og tenke nytt på hva man kan bruke denne tida til. Tida er jo dyrebar, man lever kun én gang, osv.

Updated: 13. februar 2015 — 15:34

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme