Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Bussromantikk- og hilsing

11Romantikk finnes også i bussbransjen. I noen firma, for eksempel, finnes det sjåfører som det oppstår søt musikk mellom, eller kanskje man burde si noe bussrelatert i en slik sammenheng: søt busskjøring? Uansett, enkelte lykkelige historier har endt med at de giftet seg og brukte servicebussen som brudetransport, veldig romantisk.

Noen ganger kan det selvsagt være ekstra utfordrende å være kvinnelig sjåfør. På en buss som vanligvis ble betjent av en kvinnelig sjåfør, var svært ofte én spesiell utlending passasjer på bussen. Det var ganske tydelig at han likte den kvinnelige sjåføren, han var alltid blid og blunket til henne. En dag var det kun denne passasjeren som var ombord, og han satt helt foran og pratet med sjåføren. Den kvinnelige sjåføren hadde alltid prøvd å være litt kort og kjølig, for at passasjeren skulle ta et hint og innse at hun var bare en sjåfør, ikke noe som helst annet. Så spurte sjåføren hvorfor egentlig denne utlendingen kom til Norge, dette kalde og mørke landet. Svaret kom kontant: «For å bli gift»! Han var da ærlig i hvert fall.

I enkelte tilfeller har også folk lagt igjen billetten sin, med påskriblet navn og telefonnummer på baksiden. Det er selvsagt litt smigrende, og kan jo være greit å ha i reserve sånn i tilfelle man skulle bli veldig ensom en eller annen gang i løpet av livet.

Sjåfører kan også oppleve å bli invitert på party av feststemte passasjerer. Det kan jo selvsagt være et trivelig tilbud, men man regner kanskje med at det må være folk av ganske masse ymse slag på en slik fest når de til og med inviterte bussjåføren. Alt oppsop de traff, liksom.

Dersom to bussjåfører skulle ha et godt øye til hverandre, finnes det tallrike ulike måter de kan kommunisere med hverandre via bussene på. Det kan gi et godt pekepinn på i hvor stor grad man liker hverandre. Her er en liste av ulike kommunikasjonsmåter, gradert sådan.

  1. Ingen tegn i det hele tatt. Dersom man møter en annen buss, og vedkommende ikke gir noe som helst tegn, kan det enten skyldes at vedkommende har en dårlig dag, at han ikke liker deg eller at han kanskje, i beste fall, er opptatt med noe annet.
  2. Hilser moderat. Dette er jo den normale hilsemetoden mellom de fleste sjåfører, og betyr ikke mer enn «hei du, en annen bussjåfør!».
  3. Hilser og smiler. Denne brukes gjerne mellom sjåfører i samme selskap, og trenger heller ikke bety noe annet enn «hei du, sjåfør i eget selskap».
  4. Blinker med lysene. Det er noen sjåfører som oftere enn andre blinker med lysene. Dette gjør man kanskje om man er i ekstra godt humør, liker den andre bussjåføren litt ekstra, kanskje det er mørkt ute, kanskje det er noe vedkommende vil varsle om, eller kanskje man nettopp har pratet med hverandre.
  5. Hilser heftig. Dette er enten et godt tegn eller et veldig dårlig et, for kanskje noe er galt med bussen. Det kommer litt an på ansiktsuttrykket til sjåføren som hilser.
  6. Hilser heftig, smiler og blinker med lysene. Denne manøveren er såpass krevende, at man med god grunn kan bli nysgjerrig på hva som gjør den andre sjåføren i så godt humør.

Kanskje det var på en av disse ovennevnte måtene det begynte med noen av turdelduesjåførene som har endt opp som et par?

Passasjerer har også muligheten til å ha det romantisk med hverandre. I noen busser finnes det såkalte «mor og barn»-seter som er beregnet på en voksen og et barn. Men det er ikke alle som forstår dette konseptet, eventuelt er bussen så full at alternativet er å stå. Noen ganger sitter folk der alene, andre ganger sitter to fremmede stuet sammen. Da ser de gjerne litt beklemt ut. Det beste er kanskje å prøve å unngå de setene dersom man ikke ønsker å sitte klint oppi gutten eller jenta ved siden av, hofte mot hofte. Intimt kan det være om man sitter sånn, klistret sammen med naboen. Man kan kanskje lure på om det er et datingtiltak fra selskapene som kjøper slike busser, med håp om en fremtidig avisoverskrift eller bryllupstale: «Alt startet da vi møttes på bussen…».

Bussjåfører hilser jo til hverandre, men det er ikke alle andre kjøretøy man vanligvis hilser på. Campingbusser hilser bussjåfører generelt sett ikke til. De er litt irriterende, egentlig. De tror liksom at de er store busser, og det er de jo ikke. Noen ganger holder man kanskje på å hilse fordi de største ser ut som store busser, men så klarer man å få avverget det i siste liten, og puster dermed lettet ut. Mange sjåfører hilser alltid til utenlandske busser, men det er ikke alltid de hilser igjen. Man hilser kanskje til alle småbusser som har en eller annen busslogo på, men ikke så mange hilser imidlertid på taxibusser.

I mørket bruker noen å blinke på hverandre, eller å blinke en gang med venstre blinklyset, mot hverandre. Akkurat det er litt morsomt, for dersom man bare dytter spaken raskt en gang nedover på noen av bussene, så blinker den automatisk fem blink, og det blir jo liksom litt feil. Dersom man holder den litt lenger, imidlertid, så blinker den bare én gang. Men mange sjåfører har noen ganger blinket, eller blitt blinket til, fem ganger. Det er jo uansett først i mørketida dette er en problemstilling, for helst vil man jo hilse til hverandre på den gamle og tradisjonsrike metoden, med hånda.

En sjåfør begynte en dag å lure på hvorfor i all verden bussjåførene ikke hilser på minibussene med taxiskilt som kjører skoleruter? De er jo i samme bransje? Det bestemte denne sjåføren seg for å gjøre opprør mot, og begynte straks å hilse på disse også. Allerede senere på dagen traff vedkommende en slik minibuss som hilste først, det varmet denne sjåførens busshjerte.

Da en sjåfør begynte å kjøre buss var folk i andre busselskaper ganske dårlige til å hilse. Men denne sjåføren hadde et varmt og raust hjerte, og tenkte at hvis vedkommende hilste til alle, uansett, så ville de kanskje mykne opp litt etter hvert og begynne å hilse de også. Nå skal man kanskje ikke gi denne sjåføren hele æren for hilsing og sånn, men etter en stund hilste stort sett alle, og det var jo hyggelig!

Updated: 13. februar 2015 — 15:33

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme