Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Pauser og sjåførrom

10Det er alltid godt humør og latter i pauserommene, uansett hvilket stasjonerningssted man skulle befinne seg på. «En bussjåfør er en mann med godt humør» er ikke bare en sang, det er en sannhet.

Det er koselig når både kolleger og sjefer er i strålende humør.

En sjåfør som også stort sett brukte å være i ganske godt humør var inne på pauserommet en dag det var harmonisk stemning på pauserommet. Akkurat den dagen var sjåføren litt fortvilet og i villrede fordi det var få kronestykker igjen i veska. Men så kom sjefen raust springende med veska si og ville veksle, og så kom en annen kollega også og ville veksle og vips så hadde sjåføren fulle sylindere med kronestykker igjen. Det kan være tungvint med billettpriser på 71 og 86 kroner og sånn, det går så fryktelig mye kronestykker i veksel av den slags. Uansett, da sjåføren lykkelig puttet alle kronestykkene i sylindrene foregikk det litt unøyaktig, så noen av kronestykkene datt på gulvet og trillet små piruetter rundt på gulvet. Da kom det kontant fra sjefen: «Det er jo ikke rart du har lite kronestykker når du kaster de ut over hele gulvet!». Sant nok.

Noen ganger steker sjåførene vafler på pauserommet. Da kan det gjerne kjennes vaffellukt i hele industriområdet. Alle sjåfører setter pris på vaffelstekende kolleger, og stemninga blir ekstra god i pauserommene på slike dager. All ære til vaffelstekere.

På pauserom som ligger like i nærheten av store lasteporter, kan det noen ganger komme blaff av iskald luft, og da er ofte sitteplasser i nærheten av panelovner de mest populære. I noen pauser har man hadde hyggelig besøk av sjåfører fra andre selskap, og man kan utveksle historier og erfaringer.

I store byer kan det være fint å lukke seg bort på et pauserom, slik at sjåførene i reguleringstider kan komme seg bort fra plagsomme og masende passasjerer som vil avsted eller bare sette seg inn i bussen. Noen ganger er det deilig å være passasjerfri sånn for en liten stund. En ny sjåfør som hadde blitt låst inn i et slikt pauserom av en annen, velvillig sjåfør, så en lapp der inne som ba hver enkelt sjåfør be om nøkler fra sitt eget firma. Det gjorde denne sjåføren, og fikk en stor klase med nøkler. «Det er en av dem», sa sjefen og sjåføren mistet nesten buksa da den store nøkkelklasen lå i lomma. Det var en av dem, men selvsagt den siste som ble prøvd. I tillegg var det noen som hadde kastet et eller annet, sannsynligvis et melkeprodukt av et eller annet slag, i søppelbøtta der for noen dager siden. Det luktet alt annet enn behagelig, og i tillegg til å nesten ikke holde ut odøren, var sjåføren faktisk litt engstelig for at lukta skulle sette seg i klærne og håret og sånn. Noen dager senere var den blytunge nøkkelklasen levert, og sjåføren fikk sin egen sjåførromnøkkel. Nå kunne også denne sjåføren låse seg inn der igjen og hilse på andre sjåførkolleger, eller bare slappe av litt før ny avgang.

En dag hadde denne sjåføren en ny pause i samme by, og tok en tur inn i sjåførrommet. Det satt et par andre sjåfører der og leste aviser. De gløttet opp og sa hei da sjåføren kom inn, men så fordypet de seg i avisene igjen, og det gjorde også den sist ankomne. Men egentlig var det litt sånn pinlig taushet der. Sjåføren kunne nok ønske seg litt mer sånne trivelige samtaler der inne om sånne bussjåførting og sånn. Da blir man jo bedre kjent også.

En sjåfør som hadde pause på en vakker sommerdag fant ut at å sitte i en bussbu var fint, for der var det benk å sitte på og sola skinte vakkert. Sjåføren forkastet raskt «sin egen» bussbu, for da ville bare folk komme å mase, og dette var jo tross alt en pause. Sjåføren satte seg derfor i Oslobussens bussbu, ute av synet for sine egne passasjerer, og nøt pausa og sola. Sjåføren fikk bare ett og annet spørsmål om når bussen til Oslo gikk.

En annen dag hadde en sjåfør et skift som innebar en god halvtimes pause i en by. Dette var en het sommerdag, så sjåføren kjøpte seg en softis. Det var vanskelig å spise den i raskere tempo enn den smeltet, og alle bussjåførene som satt rundt i forskjellige busser lot seg underholde av den isspisende sjåførens kapprace med sola. Isen ble fortært til slutt, men det lå mange små, søte klatter med is og strøssel vakkert dandert rundt på rutebilstasjonen da sjåføren var ferdig. Heldigvis klarte vedkommende å unngå å søle på slipset.

Noen ganger kan man ønske å ta seg en liten blund i pausa. Man kan benytte seg av bussens baksete, eller kanskje man har et hvilerom disponibelt. En dag tok en sjåfør en liten lur bak rattet i bussen i en busslomme. Sjåføren ble vekket av ei dame som banket på bussdøren og ville inn på bussen. «Skulle du ikke ha kjørt nå?» spurte hun. «Æh, jo, egentlig,» sa sjåføren.

Updated: 13. februar 2015 — 15:32

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme