Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Uforutsigbare hendelser

05En dag en sjåfør kjørte mellom to byer, skjedde en av de tingene man ikke ønsker at skal skje. Bussen kjørte mot en rundkjøring, da det plutselig kom en ambulanse i utrykning bakfra. Den lå og presset helt oppi baken på bussen og ville helt tydelig forbi. Sjåføren så for seg fødende kvinner og døende mennesker og sånn, og la seg så langt til høyre som mulig. Det var imidlertid for smalt. På høyre side var det autovern, og på venstre side kjegler mellom kjørefeltene. Ambulansen lå fremdeles og presset og sjåføren fulgte litt stresset med i venstre speil. For lenge droppet sjåføren å se i høyre speil, og plutselig kunne det høres en ubehagelig skrapelyd. Bussen var borti autovernet med sida. Like etter videt kjørefeltene seg ut før rundkjøringa, og ambulansen passerte i et stort tempo. Sjåføren var imidlertid litt lei seg og lurte i det stille på hvordan bussen nå så ut. Det var ingenting som kunne gjøres før alle passasjerene hadde gått av, men da bussen parkerte på første busslomme etter å ha blitt tom, gikk sjåføren ut for å se. Det var ikke massive ødeleggelser, men parallelle striper tre steder bak bakhjulet. Utrolig frustrerende.

En sjåfør var en dag ute og kjørte en buss som hadde såkalt «halvautomat». Det var en liten joystick med tre posisjoner på, og ingen clutch. Ny og uerfaren som denne sjåføren var på buss fikk vedkommende selvfølgelig tildelt en slik en tidlig morgen og skulle på rute 10 gjennom byen.

Sjåføren ble vant til kassa etter hvert, både buss og gir, og legoklossen raste rundt i veier og byggefelt som om sjåføren aldri hadde gjort annet. Da bussen derimot skulle ut av et stopp, hadde godt pådriv og mye folk, da gav sjåføren gass i første gir. Joysticken satt like under vinduet på venstre side, og kanskje kan du gjette hva som satt like bak? Joda, der satt håndbrekket. Sjåføren som da mente å ha blitt vant til bussen, så seg ikke så godt nok for. Sjåføren gav full gass, dro bilen over i andre gir, trodde sjåføren. Dermed satt sjåføren plutselig med tenna i rattet, passasjerer i midtgangen og i ryggen, og en buss på fire stive hjul ut i vegen med håndbrekket på.

Heldigvis går det stort sett bra. En tidlig morgen fikk en sjåfør en aldri så liten yrkesskade. Ei dame skulle av med en vogn med en stor unge i. En annen vogn stod i veien, slik at de måtte ta ut vogna «feil» vei, altså håndtaket først. Sjåføren løftet i et eller annet under, og da vogneieren satte vogna ned, hang sjåførens fingere fast. Det var en ubehagelig følelse, sjåføren fikk rett og slett ikke fingeren løs. Til slutt vippet vogneieren vogna opp, og fingeren kom ut, litt flatere enn før. Og uten følelse. Den så imidlertid normal ut igjen i løpet av dagen, men sjåføren lærte seg å aldri bære ut en vogn på den måten flere ganger.

Noen ganger kan løsninger på problemer ligge like i nærheten, eller i dette tilfellet: like bak. En buss med sjåfør som man kan diskutere om var heldig eller uheldig, eller kanskje en kombinasjon, var ute på tur da det ubehagelige skjedde at bakhjulet faktisk løsnet. Dette var jo selvsagt uhell, men sjåføren var likevel så heldig at det kjøretøyet som stod bak faktisk var intet ringere enn en kranbil. De to sjåførene fant hjulboltene og fikk hjulet på igjen veldig raskt. Alt var igjen i orden og bussen var på hjulene igjen i rekordfart. Det er ikke ofte at hjelpen er i så umiddelbar nærhet.

En annen sjåfør, en servicebussjåfør, kom kjørende ned en bratt bakke med en dump i bunnen. Det var et sted man ikke kjørte så ofte, og sjåføren kjørte dermed litt ekstra forsiktig. Helt i bunnen av dumpa kom det imidlertid en ubehagelig skrapelyd og overhenget bak skrapte nedi bakken. Dumpa var så dyp at sjåføren merket plutselig at bussen var i ferd med å miste hjulgrepet fra bakhjulene som nesten ikke rakk ned i bakken. Sjåføren ble en smule engstelig for å bli sittende i dumpa til evig tid, og gav dermed en ekstra trykk på gasspedalen, som heldigvis var det lille som skulle til for at sjåføren og bussen slapp å bo i bunnen av denne bakken.

En dag en sjåfør kom for å ta pause, stod det en kollega, skjelvende av redsel og gru i ganga. Han hadde akkurat kommet ut av en do der døra hadde gått i vranglås. De rundt han begynte å fantasere om hvordan det hadde gått dersom dette hadde skjedd en lørdag kveld, og den nettopp befridde sjåføren svarte tvert at da hadde han brutt seg ut, med makt. Men denne gangen trengte han heldigvis ikke det. Siden det var mye kortere vei til toalettet i 1. etasje, enn opp trappa i 2., brukte sjåføren som skulle ta pause ofte å benytte seg av førstnevnte. Men denne dagen følte vedkommende imidlertid at det var tryggere å gå opp trappa til toalettet i 2. etasje. Da sjåføren var ferdig på skiftet, så vedkommende at hele låsen på toalettet i 1. etasje var demontert. Det skulle altså forhåpentligvis bli slutt på innestengte sjåfører.

På et skifts siste tur skulle en sjåfør kjøre mellom to byer. På dette skiftet hadde man kjørt den strekninga allerede en drøss ganger, så den siste turen er litt drøy. Dette var en fredag og sjåføren var veldig klar for å dra hjem og ta helg, men tøffet likevel traust av sted på dagens siste tur. Da bussen hadde kommet til den første tunnelen, ringte vakttelefonen. Sjåføren hadde visst kjørt fra noen passasjerer som kom med en buss fra et annet selskap. Det var ikke så lett for denne sjåføren å vite, siden det ikke stod i skiftplanen. Det er et typisk eksempel på et sånn hemmelig triks man må kjenne noen som kjenner noen for å vite om. Bussen måtte imidlertid snu og kjøre tilbake for å hente de bortkomne passasjerene. Det var ikke så mye sjåføren var mindre motivert for enn akkurat det, men hadde jo ikke noe valg, og fikk snudd på en liten vei, samt unnskyldte til de andre passasjerene. Da bussen kom tilbake til utgangspunktet stod det to personer der. Etter litt etterforskning (her kunne jo sjåføren ha brukt de utvendige høyttalerne, for passasjerene stod litt unna sporet bussen kjørte inn i) fant sjåføren ut at mannen visst skulle til en annen by. Dama kom bort og lurte på om bussen skulle til en spesiell bygd. Da hun fant ut at bussen bare skulle til byen før denne bygda, ble hun fornærmet og ville ikke være med i det hele tatt. Det var fortærende nok at sjåføren måtte snu på sin siste tur, enn om folk ikke skulle være med likevel. Men sjåføren ble da ferdig for dagen til slutt, og lykkelig kunne alle ta helg.

Noen ganger kan det oppstå groteske misforståelser. En bussjåfør fra et selskap med hvite busser var i et område der det også kjørte gule busser fra et annet selskap. En potensiell passasjer med asiatisk opprinnelse kom og spurte sjåføren om når neste buss til byen gikk. «Nei, beklager», svarte sjåføren, «jeg kjører ikke de gule». Ikke før hun så det måpende blikket til passasjeren, skjønte hun hvilken misforståelse hun hadde produsert.

Blant passasjerene kan det også foregå moro. Det var litt fullt på bussen på vei hjem fra skolen en dag, og en passasjer ble sittende mot kjøreretningen. Det stod noen folk i midtgangen. Bussen stoppet litt brått ved en holdeplass, og da var det en fyr som trynet med ansiktet først rett mot en sånn plexiglassplate som denne andre passasjeren satt og så rett mot. Det var i ekte Donald-stil, med ansiktet klint utover mot ruta. Det gikk ikke å la være å le, men passasjeren prøvde så godt det var mulig. Passasjeren satt og småristet, men prøvde å ikke le høyt i hvert fall. Det bare boblet på innsiden, så det var nesten slik at passasjeren måtte gå av bussen flere holdeplasser før de var nådd frem, og bare vente på neste buss. Etter hvert fant passasjeren en overlevelsesteknikk med å dra opp glidelåsen på jakka helt opp til nesa, og latet som om vedkommende var veldig opptatt med mobiltelefonen. Endelig kommer den riktige holdeplassen. Passasjeren ble litt ivrig og reiste seg opp rett før bussen stoppet, og igjen ble det en litt brå stopp, og nå var det den leende passasjeren sin tur til å tryne rett i fanget til atter en annen fyr. Passasjeren snublet seg av bussen og kunne endelig delvis slippe ut latteren. Først en halvtime etterpå gikk det opp for passasjeren at de andre på bussen, de fikk med seg begge som trynet, de. Passasjeren lurte i det stille på om det var noen andre som måtte gå av for tidlig etter det siste uhellet. Det hadde iallfall vært dråpen for denne første passasjeren, om enda flere enn Donaldfyren hadde tryna.

Updated: 13. februar 2015 — 15:22

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme