Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Hemmelige triks

04Noen sjåfører kjører ikke faste skift, men stepper bare inn når det trengs, der det trengs. Da lærer man jo ikke skiftene på samme måte som de som har de fast. De faste sjåførene har bare skiftmappene med seg til pynt, mens de andre må lese nøye og slå opp i ruteplanene. Dersom man er en slik sjåfør som ikke har noe fast, skjønner man fort at selv om man får utdelt en skiftmappe så finnes det likevel mange hemmelige triks som ikke står inntegnet der. Det er slike som man må vite for å komme igjennom dagen uten å gjøre alt fra små til store feil. Man må ofte kjenne noen som kjenner noen for å lære disse triksene i forkant. Men gjør man det feil, får man i hvert fall høre det fort. Her kommer noen eksempler på slike hemmelige triks som det ikke står noe om på skiftplanen. Og det er jo ganske fascinerende at folk muligens tror sjåførene skal vite dette automatisk, uten at det står skrevet noe sted.

  1. Hent resepter på en eller annen lokalbutikk.
  2. Lever apotekvarer på en eller annen lokalbutikk.
  3. Ta med aviser, brød, melk eller andre varer til små lokalbutikker. Ta med returkasser hjem igjen.
  4. Lås opp ventehallen før skiftet begynner.
  5. Vask et annet vognløp enn det man nettopp har kjørt.
  6. Vent på en eller annen buss før man kjører videre.
  7. Man skal være med i en spesiell rekkefølge når man kjører fra en en skole eller liknende. Noen skoler har rekkefølge, andre har ikke.
  8. Noen ganger skal man ta med alle passasjerer langs ruta, andre ikke.
  9. Av og til skal man vente på flere sjåfører som skal være med tilbake i tjenestebilen.
  10. Forskjellige byer har ofte forskjellig praksis på billettpriser.

Så, hvem sa at det var lett å være bussjåfør?

En bussjåfør kjørte dagens siste tur, en tur oppover dalen. Sjåføren ventet tålmodig på at klokka skulle bli fem på, og dro deretter av sted. Bussen kom ikke så mange svingene unna, før telefonen ringte. Sjåføren skulle ha ventet på de andre bussene, må vite. Det visste ikke sjåføren, men nå lærte vedkommende det på den harde måten. Bussen måtte pent snu og kjøre tilbake igjen. En av kollegene kom ut av pauserommet og så nesten med litt medlidenhet på sjåføren, og men han ble forsikret om at nå visste sjåføren i hvert fall om enda en av disse uskrevne reglene. Som sagt kan det være vanskelig å få med seg alle disse småtingene, og derfor er det utrolig flott når noen sjåfører er så elskverdige at de har skrevet det inn i skiftplanen, slik at man likevel får det med seg.

Updated: 13. februar 2015 — 15:21

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme