Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Turoppdrag

05Selv om man jobber i et rutebilselskap, kan man få turoppdrag i ny og ne. Det er mange som synes det er gøy med turkjøring, det er en helt annen type kjøring og andre ting å ta hensyn til enn ved vanlig rutekjøring. Derfor er det fint når hverdagen blir krydret med litt turoppdrag innimellom. Mange sjåfører har en drøm om at én dag, når ungene blir store og hverdagen tillater det, så skal de kjøre turer rundt i hele Norge og til utlandet på busstur.

Noen dager, etter endt skift, er det ikke alltid sjåførene drar hjem. De går like godt på jobb litt til. En sjåfør som var i en slik situasjon, hadde et turoppdrag i hylla si. To busser skulle hente en gjeng med leirfolk som hadde vært på utflukt, og kjøre de tilbake til leirstedet sitt. Sjåføren fortsatte bare å kjøre med bussen som var blitt brukt på skiftet hele dagen, en helt ny en. Kollegaen, som skulle kjøre den andre bussen, var ikke fullt så heldig, og måtte klare seg med en buss uten klimaanlegg. Og klimaanlegg kunne man trenge, tenker dere lesere sikkert, når bussene var fullastet med ungdommer. Egentlig var det kanskje hørselvern sjåførene hadde hatt mest bruk for, det var nemlig noen som spilte veldig høy musikk i bakerste del av bussen. Men sjåføren tok opp kampen med bussradioen som våpen, og satte volumet kjempehøyt. Det sjåføren ellers kunne overhøre blant ungdommen var stort sett moralsk oppbyggelige samtaler, filosofi om livet og sånn, og det er vel et godt tegn. Det var bare en tom brusflaske og noen papirlapper sjåføren måtte rydde etter ungdommene var lempet av, og bortsett fra det var bussen fremdeles sitt gamle jeg. Kollegaene kjørte i tog tilbake, helt tilbake til bussgarasjen. Det er igrunnen litt stilig når flere busser kjører etter hverandre på den måten. Det ser litt sånn opptog-kortesje-aktig ut. Selv om det hadde vært ufattelig miljøfientlig, hadde det vært artig en gang å kjøre busskortesje gjennom nærmeste by, alle bussene i et selskap. Kanskje de kunne delta i borgertoget på 17. mai? Alle bussene etter russen? Nuvel, det kunne nok kanskje bli litt ensformig for publikum.

På turoppdrag kan man dumpe borti uvanlige problemstillinger. Et musikkorps var på tur til utlandet og skulle på et musikkoppdrag i en storby. Det var en varm vårdag og musikantene skulle ikke skifte til uniformer før de var på spillestedet. Bussen var en dobbeldekker, og lederne i korpset hadde kommet på den geniale idéen at guttene og jentene kunne skifte i hver sin omgang i bussens andre etasje. Jentene først, selvsagt. Det ble plutselig en unormal stillhet overalt da jentene stod oppe og skiftet, og de ante uråd. En av dem gikk ned for å undersøke, og der stod alle guttene samlet rundt ett eller annet fremme ved førerplassen. Hun gikk litt nærmere for å se hva de kikket på. Det var en liten skjerm, med overvåkningsbilder fra andre etasje i bussen. Så mye for det diskré skifterommet.

Updated: 13. februar 2015 — 15:05

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme