Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Setebelte og sikkerhet

03Alle vet at det er påbudt å bruke setebelte når man kjører bil. Ikke alle tenker imidlertid over at det også er påbudt i buss. Det er også andre sikkerhetsrelaterte ting som passasjerer må huske på, og som sjåførene må huske å minne om.

Alle vet at det er påbudt å bruke setebelte når man kjører bil. Ikke alle tenker imidlertid over at det også er påbudt i buss. Det er også andre sikkerhetsrelaterte ting som passasjerer må huske på, og som sjåførene må huske å minne om.

En høst hadde et selskap en stor kampanje for å innskjerpe bruken av setebelter. På bussene blinker det ofte i displayet dersom sjåføren ikke har sele på, men det er ikke like lett å holde styr på elevene. Vanligvis er man jo bare fornøyd om de befinner seg et eller annet sted inni bussen og turen kan begynne, men nå har alle bussene setebelter og det er ingen vei utenom. Det er til og med bussjåførens ansvar at alle under 16 år har setebelte på, men i dagens busser er dette et umulig krav. Man kan fortelle det i mikrofonen at de må bruke sele, og man kan gå rundt å sjekke. Likevel tar mange av seg beltene igjen med en gang. Skulle man hatt sånn alarmvarsel i displayet hver gang en passasjer hadde tatt av selen, ville man kanskje blitt litt lei etter hvert. Eller man kunne hatt sånne bøyler som de har i berg-og-dal-baner, som bare går ned samtidig og moser fast alle til setene sine.

Noen skoleelever er flinke, ja, nærmest seleeksperter. De har med seg to elever på hver buss som har fått i oppdrag å passe på at alle de andre har sele på. Et par ganger i løpet av hver tur, går de en runde i bussen og sjekker. Sjåførene bruker mikrofonen til å minne om setebelter, og man kan også stoppe dersom elever er ute og spaserer i bussen eller står i midtgangen.

Det slår aldri feil, selv på vanlige bussruter, når sjåførene minner om setebelter og skrur av mikrofonen igjen, høres det alltid: klikk-klikk-klikk-klikk bakover. Mange folk bruker faktisk ikke sele i buss, ikke en gang når de blir minnet på det.

En annen viktig ting passasjerene burde huske på er å bruke refleks. Man kan oppfordre folk om det gang på gang, men det er nærliggende å tro at folk ikke forstår hvor usynlige de blir i mørket uten refleks. Da kan det være fort gjort å kjøre forbi dem, eller enda verre: på dem. Har ikke passasjerene refleks, så er det for det første ikke så vanskelig å få tak i, men det går også an å lyse med en mobiltelefon eller en lommelykt, og bevege litt på den så sjåførene ikke forveksler passasjerene med en brøytestikk. Stolper og mennesker og postkassestativ ser ganske like ut i mørket. Den eneste måten å lære dette på, for noen, er kanskje å bli forbikjørt noen ganger, fordi sjåføren rett og slett ikke ser dem i høst- eller vintermørket. Og gidder de ikke å bruke refleks neste gang, kan de jammen bare ha det så godt når bussen fyker forbi uten å se dem.

Updated: 13. februar 2015 — 14:14

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme