Den store bussboka

Historier fra bussjåfører

Busser med sjel og historie

11Moderne busselskap har stort sett moderne bussparker, på grunn av konkurranse, anbud og liknende, og på bussparkeringsområdene kan man se lange rekker og rader av helt identiske busser. Før disse tidene, var bussparkene rundt forbi en helt annen sak. Bussene kunne gå og gå i årevis til tallene i kilometerstanden hadde gått rundt opptil flere ganger. Dette skapte busser med personlighet, sjel og historie.

Når nye busser blir bygget og sendt rundt til selskaper, blir de ofte først satt på langstrekningene, der de aller flotteste bussene går. Sjåførene bruser av stolthet over de nymoderne bussene, passasjerer nikker anerkjennende når de stiger ombord, og bussturene blir preget av harmoni og lykke.

Bussene blir imidlertid fort gamle. De kjører kilometer etter kilometer, mil etter mil, og etter hvert er ikke de nye og flotte bussene så moderne lenger. En ti eller kanskje tyve år gammel buss egner seg fint til skolekjøring, finner selskapene gjerne ut, og dermed er bussene som en gang gikk på de fasjonable strekningene degradert til skolebusser, det laveste nivået på bussenes rangstige. Skoleelevene er ofte ikke like overbegeistret og lar bussen få smake både kulepenner, kniver, lightere og det som verre måtte være.

Bussene begynner som sagt raskt å dra på årene, og plutselig er de pensjonister, sånn i bussenes verden. Men i selskap som ikke trengte å følge anbudskrav og sånn, så er selv en tyve år gammel buss ikke nødvendigvis klar til å pensjoneres enda, selv om sjåførene kanskje ikke lenger har den samme udelte begeistringen for å få tildelt slike busser. Bussene er nå gjerne på sin andre runde gjennom tallene i kilometerstanden, og når trafikksjefen kommer inn på spiserommet og dingler med nøklene til en av disse pensjonistbussene, hopper alle sjåførene og gjemmer seg bak gardiner, under sofaer, bak bokhyller og på liknende gjemmesteder. De en gang flotteste bussene er ikke lenger populær busser. De var kanskje i og for seg gode å kjøre, men har kanskje utviklet en girkasse av typen grautgryte. Når man skal finne seg et gir, må man bare ta en sjanse, gire i den retninga man kanskje tror at det aktuelle giret kunne befinne seg og deretter bare håpe det beste. Noen ganger kan man for eksempel treffe revers ved en feiltakelse, eller kanskje finne et gir som er uegnet for en myk start, med påfølgende ubehagelig hopping og i verste fall kveling av bussen.

Til slutt ender slike gamle busser sin busskarriere. Det kan kanskje skje i en grøft på en isete riksvei, eller ved en normal alderdomsdød. De blir gjerne stående i en usynkronisert stilling, uten skilt, på en eller annen bussparkering stund, før den til slutt blir kjørt på et lasteplan til hogging med «Ikke i rute» i skiltet. Aldri har det budskapet hatt så dobbel betydning som da.

Slike busser med sjel og historie har vært med på masse rart, og hatt flere generasjoner av sjåfører og passasjerer. Til slutt står hjulene stille og motoren stopper en gang for alle. Eller, faktisk, kan enkeltdeler noen gang bli sendt for eksempel til utlandet, til et eller annet slags videre liv der. Men livet som flott langrutebuss og skolebuss i byer eller distriktene er ubønnhørlig over. Etter hvert kommer det mange nye busser til selskapene, og nyere og mer moderne versjoner overtar de gamle bussene sine internnummer.

Takk for alt, dere gamle og gode busser som vi minnes i ærbødighet. Mange av de har vært trofaste slitere, og det er litt rart og litt vemodig når de drar på sin dødsferd til hoggeren. Men omsider kan i hvert fall alle sjåførene som hadde gjemt seg rundt forbi i spiserommet i isende frykt for å måtte kjøre med de eldgamle bussene klatre letta tilbake i sofaen og sittegruppene igjen. Dessuten kan man trøste seg med at historiene om de gamle, gode bussene fremdeles blir husket. De er altså i sjelen med oss videre. La oss herved sende en ærbødig takk til alle slike gamle busser med sjel og historie.

Updated: 13. februar 2015 — 13:53

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Den store bussboka © 2015 Frontier Theme